Meestal heeft iedere eigenaar evenveel stemrecht. De stemverhouding kan echter ook gekoppeld zijn aan de verhouding in breukdelen. Dit komt in de praktijk voornamelijk voor bij grote complexen en bij complexen met een gemengde bestemming: waar bijvoorbeeld woningen en bedrijfspanden in zijn ondergebracht.
Gewone meerderheid
In het reglement is vastgelegd op welke manier de VvE besluiten moet nemen. Voor algemene besluiten is dat met volstrekte (gewone) meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen. Dat wil zeggen de helft plus één. Wanneer er een oneven aantal stemmen is, geldt het eerste hele getal boven de helft als meerderheid.
Gekwalificeerde meerderheid
In enkele in het reglement omschreven gevallen moet er een gekwalificeerde meerderheid zijn. Er moet bijvoorbeeld 2/3 van het totaal aantal stemmen in de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn; en 3/4 van het aantal uitgebrachte stemmen moet voor zijn. Een gekwalificeerde meerderheid is bijvoorbeeld vereist als de VvE grote bedragen voor onderhoud moet betalen.
Unanimiteit
Voor zeer belangrijke beslissingen (wijziging van de splitsingsakte, sloop van het complex) is unanimiteit vereist. Alle eigenaren moeten het er dus mee eens zijn.